Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Ülkedeki IPA açlığına cevap Muğla'dan: GaraGuzu Summer IPA

Ülkedeki IPA açlığına cevap Muğla'dan: GaraGuzu Summer IPA

Yerli malı yurdun malı, herkes onu içmeli

Muğla Yeşilyurt kasabasından çıkan parlak bir fikir ve birazcık sermaye ile neler yapılabildiğinin en güzel göstergesi Gara Guzu. Butik Bira sektörüne giriş yapmak, hele Lager'den çıkıp Ale ile iddialı bir giriş yapmak herkesin cesaret edeceği bir iş değil. Genel akım biraların hepsinin lager olduğunu düşünürsek ve ülkemizde de varsa yoksa Pilsner diyen insanlara rağmen riskli bir işe girişmişler. Hakkını vermişler mi bunu yazı sonunda daha iyi anlayacağız.

Şu ana kadar ürettiklerini özetlersek:

1. Gara Guzu Blonde Ale (%5 ABV): İngiliz ve Alman maltları

gara-guzu-biralari

2. Gara Guzu Amber Ale (%4 ABV): İngiliz maltı ve İngiliz, Amerikan, Alman Şerbetçiotlarının harmanlanması

3. Gara Guzu Red Ale (%7 ABV): Muğla pancarı ile renklendirilen, Muğla Çam balı ile alkol oranı yükseltilen bir Ale

4. Gara Guzu Anniversary Beer (%6,4 ABV): Dry Hopper Amber ale, 1. yıllarına özel üretildi, artık yok

5. Gara Guzu Weissbier (%4,7 ABV): Buğday ve Arpa maltları ile özel harman şerbetçiotu karışımı

6. Gara Guzu Black Malt Ale (%6 ABV): Kahve ve vanilya aromalı kavruk latlı artık üretilmeyen bir başka bira

7. Gara Guzu Summer IPA (%4,5 ABV): Bu yazının konusu :)

gara-guzu-weissbier

Maalesef yurtdışından getirilen hammadeler ile üretim yapmak durumundalar. Bu da demek oluyor ki şerbetçiotu da yurtdışından geliyor. Ama bu iyiye işaret de olabilir. Damağımızın alıştığı bir tadı da yakalamış olabilirler. Tarifinde İngiliz ve Alman malt harmanına İngiliz "Golden Ale" tarifindeki İngiliz şerbetçiotları eklendiği geçiyor. Eğer Golden Ale'e Türk yorumu getirdilerse bu bize henüz birayı tatmadan bazı ipuçları veriyor:

  • Şerbetçiotu aroması hafif ve orta arası
  • Yok denecek kadar veya çok çok az malt aroması
  • Orta, orta-düşük malt karakteri ve karamel almıyor olmamız gerek
  • Orta, orta-düşük karakterde meyvemsilik

Bu bilgilerin ışığında Summer IPA'i değerlendirebiliriz.

Gara Guzu Summer IPA ve kendisinden beklenenler

Gara Guzu üreticilerinin işi bir kere oldukça zor. Amerika'nın en büyük, Dünya'nın da en hızlı büyüyen bira türü pazarına ürün çıkartıyorlar. Türkiye'de ise durum o kadar farklı ki. IPA sadece iki yabancı temsilci ile yer alıyor: Brewdog Punk IPA ve Brewdog Hardcore IPA. Yerlilerden de Zıkkım var. Brewdog Punk IPA ise IPA türünün referans ürünü niteliğinde. 

Ülkede IPA'in çok bilinmemesi bir bakıma avantaj, damağı lagere alışmış bir kitleyi güzel aromatik bir şerbetçiotu karakteriyle kendine aşık edebilir. Anlayacağınız kafamda deli sorular :)

İpimle kuşağım, IPA ile bardağım

Kırılan IPA bardaklarımdan geriye tek kalan ile bu tadımı yapacağım. Bu arada bu bardaklar çok ince, kırılmadan taşıyabilmek için pamuklara sararak taşımak gerekiyor. Gara Guzu'nun 33lük şişeleri standart şişe ebat ve şeklinde geliyor. Etiket tasarımında yaza atıfta bulunan doğan bir güneşin ışıkları, ve bu ışıkların çıkış noktası kuzunun kafası kullanılmış. Esprili IPA ismi ve etiketi trendinden uzak durmalarına sevindim. "Hop" "hoppy" "IPA" kafiyeli espriler de zaten bitmek üzere piyasada, isabet olmuş. Ağır başlılığımızı koruyalım.

Bardağa döker dökmez coşan bir köpük profili var:

Köpüğü de kalıcı. Bu da artı puan çünkü aromaları daha uzun süre koruyabiliyor bira bu sayede. 

Bir IPA denince akla ilk gelen şey her zaman kokusu oluyor. Gara Guzu Summer IPA etrafa bol bol şerbetçiotu kokusu yayıyor. Çimenimsi ve otumsu bir karakteri mevcut. Mango ve reçine de araya karışıyor. Koku olarak beni tatmin etti.

Tat olarak da buruna gelenlerin bir kısmını alabiliyorsunuz. Biraz turunç, biraz portakal ve şerbetçiotu. Şerbetçiotu hem yoğun hem de buruk acılığını hissettiriyor. Bunların aksine gövdesi biraz zayıf. Bir IPA olarak daha gövdeli olmasını beklerdim. Ama adı Summer IPA olunca ve yüksek gövdeli içkiler genelde serinlet(e)mediğinden dolayı bu belki de iyi bir şey. İçimi kolay, zaten alkol oranı da düşük %4,5 ile su gibi gidiyor. Ama bu aynı zamanda gövdesinin düşüklüğünden kaynaklanıyor.

Bitiminde turunç ve şerbetçiotu peşinizi bırakmıyor. Bir başlangıç IPA olarak güzel bir bira. Yerli girişimlerden ve butik biracılardan çıkan yenilikçi ve sağlam bir bira olmuş. Biraz daha alkol, biraz daha gövde ile benim damak zevkimi yakalamalarını da isterim:) Atak Alkollü içecekleri ve 11 kişilik ufak Gara Guzu ailesini tebrik ederim bu biradan ötürü. 

 
belirtmekte fayda var, alkol dostunuz değildir ve sağlığa zararlıdır, burada alkolü özendirmeye çalışan bir yazıdan bahsetmiyoruz. anlatımlarım reklam amacı taşımamakta olup tamamen kendi kişisel görüş ve beğenilerime göre sunulmaktadır
— birasever.com

 

 

Balkabağı, sonbahar, Halloween ve Pumpkin Ale çılgınlığı

Balkabağı, sonbahar, Halloween ve Pumpkin Ale çılgınlığı

Bir bardak şato, bir bardakta şato: Kasteel Blond

Bir bardak şato, bir bardakta şato: Kasteel Blond