Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Bira çerez ya da bira cips değil; bira peynir

Bira çerez ya da bira cips değil; bira peynir

Peynir bira uyumu

Her şeyi yazdık, ama asıl güzel kısmı en sona bıraktım. Bu konuyu da detaylandırdıktan sonra bira yanında ne yemeliyim sorusuna hala cevap arıyorsanız, bence bir şey yemeyin :)

Bira ve peynir üretiminde, fermantasyonda ve yıllandırmada benzer malzemeler kullanılır. Bu ortak özellik ve işlemlerden dolayı da mükemmel bir uyum içindedirler çünkü benzer doğal aromaları içerirler. Biradaki karbonasyon peynirin kremamsı ve yağlı izlerini damaktan temizleyen yegane araçtır.

Avrupa'daki publarda ve özellikle de Belçika'da bira menüsünde atıştırmalık olarak mutlaka peynir çeşitleri bulunur. Hatta bunların bir kısmı Trappist peynirleridir. Keşişlerimiz yalnızca bira üretmiyor biliyorsunuz. Geçimlerini peynirlerden de sağladıkları için bunu da özel koşullarda ve katı standartlarda üretiyorlar. Chimay, Engelszell (Avusturyalı Gregorius), Koningshoeven (Yani LaTrappe), Mont-des-Cats, Orval, Westmalle hepsi de kendi peynirlerini üretiyorlar. Gönül ister ki bir trappist birasıyla bir Trappist peynirini eşleştirelim. Bu çok zor olunca elimizdekilerle yetinmece durumu.

Ricotta, kraker ve Belgian Wit

Krem peynir ve ricotta gibi yumuşak peynirler lager veya buğday biralarıyla uyum içindedirler. Schneider Tap 5 ve Tap 6'daki meyvemsi aromalar ve yoğun buğday aroması ve orta karbonasyon güzel bir damak tadı bırakır. Mozzarella gibi hafif aromalı peynirler Belgian Wit, ya da direkt Buğday biralarıyla gider gibi gözüküyor. Hooegarden ve Blue Moon tipik bir Belgian Wit. Diğer kategoriye de Erdinger, Paulaner vs giriyor. Çok aromatik olan Schneiderleri peynirin tadını bastıracağını düşündüğüm için yazmaya cesaret edemedim. Ama damak sizin tabii.

Bu kategoriye bir de ülkemizde son zamanlarda giderek yaygınlaşan süzme peyniri de eklemek isterim. Bunu da hafif bir buğday birası ile denemekte fayda var. Ben şu an Hooegarden ile deniyorum gayet güzel.

Oldu da camembert ve Brie buldunuz Pilsner, Pale Ale ya da Porterlar bunların karakterine uyacak biralardır. Bu peynirler zaten pahalı, o sebeple Pilsner ile yiyerek heba etmeyin derim. Benim tavsiyem Pale Ale olacaktır. Leffe Blonde ve Kasteel varsa acımayın. Bu biraların hafif aromaları ve orta alkollü yapılarının peyniri güzel dengelediği söylenir.

Yarı yumuşak dokudaki Gouda gibi peynirler de Belgian Pale Ale, Brown Ale veya Amber Ale ile öneriliyor. Yani seçenekleriniz Leffe Blonde, Leffe Brune de olabilir. Hatta Brewdog 5 A.M. Güzel bir Red Ale. Bu biraya bir türlü ısınamadıysam da bu peynirlerle bir şans verebilirim ileride.

Cheddar gibi yarı sert peynirlerin Pilsner, Bitter ve IPA ile uyum içinde oldukları söyleniyor. Ama Russian Imperial Stout ile de yapılan güzel eşleştirmeler var. Pilsner deyince zaten ne kastettiğimi artık biliyorsunuz: Kozel, Budweiser, Krombacher, Efes gibi gibi.

Parmesan Strong Ale, Stout ya da porterlar ile gider deniyor. Tahminim, bu peynirdeki olağanüstü tuzluluk biradaki yüksek alkol ve malttan gelen tatlı aromalarla dengelendiği yönünde. Belgian Strong Ale ve parmesan ikilisinin en güzel örnekleri: Duvel, Kasteel, Chimay Bleue, Leffe Radieuse, Hopus, Kwak, bulabilirseniz Gouden Carolus'tan ne varsa. Stoutlardan Guinness ve Black Cab Stout da bu peynire iyi arkadaşlık edecek biralar arasında.

En güçlü peynirlerden Roquefort, gorgonzola ve blue cheese türleri de IPA veya daha güçlü porterlar ile tavsiye ediliyor. Ülkemizde Fuller's London Coffee Porter ile Meantime Coffee Porter bulunsa da alkol oranları ve fazla yüksek olmayan aroma profilleri nedeniyle bu peynirleri dengeleyeceğinden şüpheliyim. O sebeple siz neyle seviyorsanız onunla yiyip için.

Bu konu da aslında çok detaylı incelenebilecek ve uzayacak bir konu. Tek bir doğru eşleştirme olmadığı gibi, birden fazla peynir ile aynı biradan da çok farklı profiller çıkartabilmek mümkün. O sebeple yine deneme yanılma en büyük dostunuz oluyor. Önerilere her zamanki gibi açığım, siz önerdikçe içeriği düzenlerim. Konu hakkındaki özet bir tabloyu da buraya koyuyorum, ara ara bakabilirsiniz.

 Afiyet olsun!

 

Bira nasıl içilir? Nasıl servis edilmeli?

Bira nasıl içilir? Nasıl servis edilmeli?

Aklınıza gelir miydi? Stone Brewing'den bira konseptli otel

Aklınıza gelir miydi? Stone Brewing'den bira konseptli otel