Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Bu sene nereye gitsek? 2018 Avrupa bira festivalleri

Bu sene nereye gitsek? 2018 Avrupa bira festivalleri

oktoberfest-munih

 

Bira festivali denince herkesin aklına ilk Oktoberfest gelir. Eylül sonu Ekim başı arasında Münih'te düzenlenen bu festival her sene 6 milyon civarı katılımcıya ev sahipliği yapmaktadır ve bu sayı sürekli artıyor. Söz konusu bira olunca başı Almanya, Belçika ve Çek Cumhuriyetinin çekmesi çok da şaşırtıcı değil. Sıradaki liste her sene düzenli olarak organize edilen festivallerin 2018 takvim yılındaki tarihleridir.

Nisan 2018

Zythos Beer Festival 28 - 29 Nisan 2018

(c) Visitflanders.com

(c) Visitflanders.com

Neredeyse en büyüğü bu. 100 üretici, 500'den fazla bira ve 16.000'den fazla katılımcı. Büyüklüğü ve ününden dolayı tam bir parti atmosferinde geçiyor ve kalabalık arkadaş grubuyla gitmek ve onlarca bira tatmak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Hatta ünü sınır ötesine taşmış. 2016'da Treviso'da Zythos İtalyan versiyonu düzenlenmiş.

Bir ilginç yanı festival sırasında içtiğiniz biraları oylama imkanı sunması. Böylece 2 gün sonunda en çok oy almış biraya da ödül veriliyor.

Mayıs 2018

Prague Beer Festival 10 - 26 Mayıs 2018

Çek Cumhuriyetinin en büyük gastronomi organizasyonuna hoşgeldiniz. 70'ten fazla Çek birasını tadabileceğiniz 8 koca çadır, canlı müzik ve bir sürü de yemek...O kadar başarılı oluyor ki New York, Moskova ve Stokholm'de benzerleri düzenlenmeye baslanmış

Erlangen Beer Festival - Bergkirchweih 17 - 28 Mayıs 2018

Yerellerin Berch diye kısalttığı, meşe ve kestane ağaçları arasında biranızı yudumlayabildiğiniz bir baska büyük festival. 250 yıldır geleneksel olarak kutlanan bu festival belki de listedekilerin en eskilerinden, 1755 yılından beri kutlanmakta. 1 milyon kişinin ziyaret ettiği bu festivale katılan insan sayısı kasaba nüfusunun yaklaşık 10 katına tekabül ediyor.

Kastenlauf (kasa yürüyüşü) ismini verdikleri değişik bir gelenekleri var. Her biri yarım litre olan 20 şişelik kasayı alıyorsunuz ve Berg'e kadar taşıyorsunuz. Yürüyüşün sonuna kadar kasadaki bütün biraların bitmiş olması gerekiyor. Ben yaparım diyorsanız ne bekliyorsunuz?

Haziran 2018

Hanover Beer Festival - Schützenfest 29 Haziran - 8 Temmuz 2018

Bu aslında bir atıcılık panayırı ve dünyanın alanındaki en büyüğü. 5000 keskin nişancı ve dünyadan 10bine yakın kişinin katıldığı geçit töreni tam 12km uzunluğunda. Peki bu listede neden yer alıyor? Çünkü tam 5 adet kocaman bira çadırı var. Yer Almanya olunca kötü biranın da olmadığını düşünürsek bir uçak biletine bakar.

Temmuz 2018

Hamburger DOM 27 Temmuz - 26 Ağustos 2018

Hamburg Listedeki en canlı şehir. İlkbahar, yaz ve kış olmak üzere 3 farklı festivale ev sahipliği yapıyor. Münih'İn Oktoberfest'ine kafa tutabilecek tek festival.

Ağustos 2018

International Berlin Beer Festival 3 - 5 Ağustos 2018

300 üretici, 86 ülke, 2000'den fazla farklı bira, 18 sahne, eğlence müzik ve asıl 2.2km uzunluğundaki biergarten. Daha biletlerinizi almadınız mı?

Eylül 2018

Belgian Beer Weekend - Brüksel 7 - 9 Eylül 2018

Brüksel'in tarihi meydanında kurulan Belgian Beer Weekend Belçika'nın en büyük bira festivallerinden biri. 50 farklı üreticiden 350 çeşit biranın su gibi aktığı bir organizasyon. Çoğunlukla büyük üreticiler katılıyor.

Oktoberfest 22 Eylül - 7 Ekim 2018

İlk akla geleni :) Ve aynı zamanda dünyanın en büyük bira festivali: lagerler su gibi akar, bratwurst sosisine doyarsınız ve kızlı erkekli herkes "Trachten" adı verilen geleneksel kıyafetleriyle eğlenirler. 16 gün boyunca, yılda 16 milyon katılımcısı ile her bira fanatiğinin mutlaka katılması gereken bir organizasyon.

Stuttgart Beer Festival - Cannstatter Wasen 28 Eylül - 14 Ekim 2018

Aslında tam bir bira festivali değil, 3 hafta süren bira ve seyahat fuarı desek daha doğru olur. 7 adet kocaman bira çadırı, 70'ten fazla stand, 100'e yakın yiyecek standı, 60 tane market alanı ile bu festival 2006'da toplamda 4 milyon kişi katılmış. Arada Stuttgart Bira Festivali olarak da anılıyor. Oktoberfest'ten sonra Dünya'nın en büyük ikinci bira festivali olarak kabul ediliyor. İlk olarak 1818'de düzenlenmiş. Schwaben Bräu ve Stuttgarter Hofbräu'nun çadırlarının olduğunu söylemem gerek.

Stockholm Beer and Whisky Festival 27 - 29 Eylül 2018

Her sene Eylül Ekim ayları kapılarını ziyaretçilere açan bu etkinlikte 1000'den fazla çeşit içkiye erişmek mümkün.  Bira ve viskiye ek olarak cider ve el yapımı çikolatalar ile eşleştirme yapma imkanı da sunuluyor. Katılanlar arasında Stigbergets, Mackmyra, Guinness ve Glenfiddich de var.

Modeste Bierfestival - Antwerp 29 - 30 Eylül 2018

Bu sene dördüncüsü düzenlenecek. Babasının ani ölümünden sonra De Koninck Brewery'i 50 sene boyunca işleten Modeste Van den Bogaert anısına düzenlenmektedir. Festival isminde geçen "Modeste" kelimesi Türkçe Mütevazı anlamına gelmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi yalnızca küçük Belçikalı üreticiler davetli. Belçika'da olunca festivalde yalnızca bira ile ağırlanmıyorsunuz, sayısız peynirleri de deneme şansınız oluyor. Her sene 4000 kişinin katıldığı bu etkinlik De Koninck'in dev tesisinde gerçekleşmektedir.

Ekim 2018

Stockholm Beer and Whisky Festival 4 - 6 Ekim 2018

Pilsen Beer Festival 6-7 Ekim 2018

Listedeki en eskilerden biri. "Pilsen" türünün doğuşu kutlanıyor. Taze fıçı biralardan, meşede yıllandırılmış Urquelller'e kadar çeşit çeşit bira deneme fırsatı sunuluyor. Canlı müzik de işin ayrı eğlencesi. 200 senedir kutlanan bir gelenek olduğunu söylemem gerek.

Bremen Beer Festival - Freimarkt 19 Ekim - 4 Kasım 2018

(c) Freimarkt.de

(c) Freimarkt.de

11.yy'dan beri bira yapılan bu şehirde Festival olmaması şaşırtıcı olurdu. Kuzey Almanya'nın en büyük festivali ve aynı zamanda ALmanya'nın en eski fuarı olarak geçiyor. Sabahlara kadar süren partileri ve eğlenceli roller coasterları ile meşhur. 

Akın eden binlerce insanın yaptığı tek şey var; akşam 8'den sonra 7 numaralı salonda Bremen'İn en büyük partisinde eğlenmek!

Kasım 2018

Hamburg Winter Beer Festival 9 Kasım - 9 Aralık 2018

Kızarmış badem, şekerlemeler, bratwurst ve patates pancakeler...Festivalin üçüncü ayağı olan kış ayağı Christmas ruhuna uygun geçiyor, dışarıdan sıcak, içtikçe ısıtan :)

Biletlerinizi erken rezervasyon ile ayırmakta fayda var. İyi yolculuklar şimdiden:)

 

IPA türü ile henüz tanışmışken yeni çıkan bir tür daha: Milkshake IPA

IPA türü ile henüz tanışmışken yeni çıkan bir tür daha: Milkshake IPA

Dertlerin en büyüğü: Bira kilo aldırır mı?

Dertlerin en büyüğü: Bira kilo aldırır mı?