Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Belçika'nın uzak köşesinde cücelerin yaptığı bira: La Chouffe

Belçika'nın uzak köşesinde cücelerin yaptığı bira: La Chouffe

Cüce efsanesinin bira ile buluştuğu tek bira: La Chouffe ve üreticisi Brasserie D'Achouffe

Yüz yılların getirdiği birikim sayesinde Belçika'dakiler gibi bira yapabilen çok az ülke bulunmakta. Biraların lezzeti ve senelerdir aynı kalitede olması da bir diğer nokta. Bira tarihi bu kadar eski olunca biraların ve üreticilerin arkasında mutlaka bir hikaye ya da dayandığı bir efsane olması da kaçınılmaz. 

1982 yılında Pierre Gobron ve Chris Bauweraerts tarafından Belçika, Lüksemburg ve Fransa arasındaki Ardenler bölgesinde kurulmuş Brasserie d'Achouffe. Yaptığı süper biralardan ziyade her barda, her bardakta ve şişede yer alan kırmızı şapkalı cücesiyle biliniyor.

Etikette şişman keşişlerden ve manastır motiflerinden başka bir şey kullanmak isteyen üreticiler, dini semboller içeren ve "chalice" diye geçen geniş ağızlı kadehlerden de uzaklaşmak istemişler.

Kuruculardan Chris bir gün televizyon izlerken yerel sanatçıların katıldığı bir serginin reklamını görmüş. Tablolardan birinde bir çiftliği gözetleyen cüce figürünü görmüş ve bunu logo olarak yapmalıyım diyerekten bir sanatçıya çizimini yaptırmışlar. Çıkan sonuç şu an her yerde gördüğünüz sırtında arpa ve şerbetçiotu taşıyan kırmızı şapkalı cüce olmuş.

Bu hikaye logonun nasıl seçildiğini anlatsa da, logoda neden cüce olduğu konusunda bizi cevapsız bırakıyor. Neden kısmını da Achouffe (Aşuf diye okunuyor) cücelerinin konu olduğu bir efsane açıklıyor. 

Yukarıda da geçtiği üzere üretim yeri ve pub / restoran Belçika'nın Ardenler diye geçen Valonya bölgesinde Achouffe isimli bir kasabadadır. En çok sattıkları biranın ismi olan "Chouffe" ("Şuf" diye okunur), Valonya ağzında cüce anlamına gelen bir kelime. İlk bakışta biranın isminin bu kasabadan (Achouffe kasabası, Chouffe ismine ilham olmuş demek) geldiği düşünülse de hikayenin devamı var.

Bu bölge aslen cücelerin tüm Belçika halkını senenin her günü sarhoş edebilecek kadar bira yaptığı bir koloniye ev sahipliği yaptığı için ünlenmiş. Üretilen bira Cedrogne ormanı diye geçen ve "Tapınak Şövalyeleri" (The Knights of Templar) olarak bilinen Hristiyan askeri tarikatının gizli buluşma noktasına "kaynağından" akarmış. Şövalyeler her Haçlı Seferi öncesi burada toplanırmış. Bu bölge günümüzde Periler Vadisi (The Valley of the Fairies) olarak bilinmekte ve efsaneye göre bir zamanlar Belçika'nın en yüksek noktasıymış. Bu noktadan aşağıya bütün Belçika'ya bira akarmış!

Maalesef Kara Veba burayı da vurmuş ve bölgedeki köyler birer birer yok olmuşlar. Bu da yetmezmiş gibi toprakta bir çökme yaşanmış ve Achouffe'un cüceleri canlı canlı gömülmüşler. Büyük cüce bira evinin de üretimi sona ermiş ve Belçikalılar da kendi biralarını üretmek zorunda kalmışlar. Cedrogne'un bira kaynağından da bira yerine sadece su çıkmaya başlamış. Bu kaynak suyu da La Chouffe üretiminde kullanılan suyun ta kendisiymiş!

Daha bitmedi...1978 yılında hayatta kalan tek cüce kurucu kardeşler Bauweraerts ve Gobron'u ziyaret etmiş ve onlara La Chouffe birasının tarifini vermiş. Gordon da 1982'de hemen küçük bir bira evi açmış. Tarifi veren cüceye teşekkürlerini sunmak amacıyla satılan her bira üzerine cücenin resmini koyma yemini etmişler.

Görüyorsunuz bu hikayeler hep çok bira içmekten. Bu kafaya erişmek için La Chouffe içmek yetiyor sanırım.

Başarılı biralar ve satış politikası sayesinde 2006 yılında Duvel Moortgat Achouffe'u satın alır. Kurucu Chris Breendonk adı verilen küçük bir kasabada büyümüş ve bu sayede Duvel'de çalışanları yakından tanırmış. Bu sayede Duvel Moortgat'ın Achouffe'u satın alması daha çok dostane bir jest gibiymiş. Bu satın alma sayesinde Amerika pazarına da giriş biletini kapmışlar. Duvel bünyesinde Ünlü Amerikan Ommegang ve Firestone Walker markaları da var çünkü. 

Ürettikleri biralara gelirsek:

  • La Chouffe: Serinin en çok satan Belgian Blond birası. %8 alkollü ve oldukça lezzetli.
  • Mc Chouffe: Scotch Ale türünde koyu renkte %8 alkollü, karanfil ve anason notaları içerir.
  • N'ice Chouffe: Özellikle kışın içilmek için Ekim ve Şubat arasında üretilen bence serinin en güzel birası. %10 alkollü ve hafif baharatlı, portakallı süper dengeli.
  • Chouffe Soleil: Nisan ve EKim aylarında sıcak havlarda ferahlatsın diye üretilen turunç aromalarının bol olduğu %6 alkollü Belgian Ale türünde bira.
  • Houblon Chouffe: Şerbetçiotu bombası bir Triple IPA. %9 alkollü. Meyvemsi ve hafif acı.
  • Chouffe Bok 6666: Eylül ayından itibaren sadece Hollanda pazarı için üretilen Bock türünde bir bira.
  • Cherry Chouffe: Mc Chouffe'u alın içine vişne doldurun alın size Cherry Chouffe.

Bana sorarsanız serinin en iyi birası La Chouffe. Meyvemsi, hafif baharatlı (Belçika mayası sebebiyle), tatlı turunç kokusu ile birlikte bira ısındıkça muz ve vanilyayı andıran bir tatlılığa bürünüyor. Alkol oranı %8 deseler de siz inanmayın, içimi çok yumuşak. Alkol Duvel'deki kadar açıkta değil. Belgian Golden Ale türünde üretilmiş en iyi biralardan biri bana sorarsanız.

Bira mayasının kısa tarihi ve Louis Pasteur

Bira mayasının kısa tarihi ve Louis Pasteur

IPA türü ile henüz tanışmışken yeni çıkan bir tür daha: Milkshake IPA

IPA türü ile henüz tanışmışken yeni çıkan bir tür daha: Milkshake IPA