Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Farklı biralar atlası, istikamet Kuzey Amerika II.bölüm

Farklı biralar atlası, istikamet Kuzey Amerika II.bölüm

Kaldığımız yerden devam edelim. Ontario eyaletinde biranın popülerliği arttıkça biraya olan yatırımlar da aynı oranda arttı. Bunun en somut kanıtı 2010'dan bu yana 6.'sı düzenlenen Ontario Craft Beer Week adıyla anılan butik bira haftası. Millet bira içinde yüze dursun, biz daha ülkemizde birayı kabul ettirmeye çalışalım. Konuyla alakalı diğer festivaller ya da eğlencelere göz atmak için eski bir yazıdan yararlanabilirsiniz: Dünya'nın en büyük 30 bira festivali, biletleri hazırlayın

Bu sene 10-19 Haziran'da gerçekleşen festivale 70'ten fazla üretici katılmış. Dikkatinizi çekerim, bütün bu üreticiler Ontario'dan. Konuk üreticilerin hariç tutulduğu rakam yani. Biranın bu denli önemli olduğu bir ortamda pubların ve brewhouseların sayısının da aynı oranda olması beklenir. Ki öyle. Geçen yazımda sadece 2 tanesini değinmiştim, şimdi devamı geliyor. Ancak Kanada hakkında bir konuya değinmem gerek. O da bira piyasasındak develt tekeline ek olarak, bu tekelden doğan bira fiyatları.

Bar Hop

Sahipleri mekanı şu şekilde 3 kelimeyle özetlemişler:

- Beer - Food - Life -

Bar Hop

2 farklı lokasyonu bulunan, ve her birinde 36 çeşit fıçı servisi yapan olağanüstü bir mekan daha. RateBeer puanı 94, ve puanla 4. sırada anca. Haksızlık gibi gelebilir, ama rakipleri çok kuvvetli. Öne çıktığı bir özelliği de her hafta fıçı listesinin güncelleniyor olması. Yeni çıkan, taze gelen ne varsa anında bardağınızda.

Bar hop taps

90 üstü puan alan her mekanın hem menüsü hem biraları hem de ambiyansı çok özel, burası da aynı şekilde; koyu dekorlar, bira fıçıları ve duvarlarda bira şişeleri, şişelerin saklandığı kocaman bir soğutucu, biralar ve üst raflarında onlarca alkol, özellikle viski çeşidi, ve muazzam yemekler...

Belçika usulü patates kzıartması ve yeşil köri soslu midyeler

Kızarmış yengeç ve midyeli sandviç...Birayla neyin eşleneceğini çok iyi biliyorlar.

Domuzun göbek kısmından yapılmış patatesli güzel bir yemek ve yanında tabii ki yumurta ve eppek

Menüsü oldukça güzel ve çeşitli. Ama tabii buraya asıl gitme amacınız bira içmek ve tam da bu amaca fazlasıyla hizmet eden bir menüleri var. Fıçıda 36 farklı bira, aynı zamanda cask conditioned biraları da mevcut bunların da sayısı 4-8 arası değişiyor dönemine bağlı olarak. Tabii ek olarak, fıçının iki katı şişe bira menüleri var. Artık alıştığınız Trappist ve Belçika biralarından başlıyor ve 2 sayfa lambic ve saison ile devam ederekten 4-5 sayfa ithal biralarla sona eriyor. Burası içiciler için en ideal adres. Yeri de çok merkezi. Tam yanında "Bulk Barn" diye bir yer var. Bizdeki Malatya pazarını düşünün, buradaki kiloyla alınan her şeye ek olarak envai çeşit şeker, abur cubur, çikolatayı da kiloyla alabileceğinizi ekleyin. Biranızın yanında ne yiyeceğinizi seçebilmek için 100 den fazla seçeneğiniz var artık.

Özellikle Lambic ve stout seçenekleri her damağa hitap eden cinsten. Meyvelilerden tutun da tuzlu Gose türüne kadar Hem Kanada'dan hem de diğer ülkelerden bir çok örnek mevcut.

Evil Twin Soft DK Stout, şu köpüğe bakın...

Les Trois Mosquetaires Hors Séries (Saison - Brett) Barrel fermented Saison, Québec'ten %7 ABV

Eğer o sırada listelerinde varsa şu iki birayı mutlaka ama mutlaka denemeniz gerekiyor:

Le trou du diable - La Buteuse (Apple Brandy Barrel Aged Abbey Tripel). Québec'ten çıkma bu muhteşem bira %10 ABV'ye sahip. Ratebeer puanı da 97, Abbey tripel türünün Top 50'sinde yer alıyor. Turunç, kişniş, muz ve daha bir çok baharatımsı kokular ile burnunuza bir karnaval yaşatıyor. Orta gövdeli, orta karbonasyonlu bu biranın bitimi de alkolü hissettirirken turunç, elma ve muz aromasıyla damakta güzel bir meyve tabağı bırakıyor. Türünün bu güzel örneği, mutlaka denenmeli.

Le trou du diable - La Buteuse (Apple Brandy Barrel Aged Abbey Tripel)

Bir diğeri de Nickel Brook Bolshevik Bastard Imperial Stout. Ontario üretimi %9ABV'li Russian Imperial Stout. Çok çok lezzetli. BeerAdvocate puanı henüz 87. Üretiminde kavrulmuş arpa maltı ile birlikte bisküvimsi ve kavrukluğu daha fazla olan özel amber maltı harmanı kullanılmış. Oldukça yüksek gövdeli ve aromatik bir bira olduğunu anlayabilirsiniz. Bütün bu karışıma çikolata da eklenince alın size sufle gibi bir stout. Hem şekerli, hem kavruk, hem hafif acı, hem de çikolatalı. Mutlaka denenmeli.

Çikolatalı pretzel ile çikolatalı bir stout, daha ne olsun ?

Çikolatalı pretzel ile çikolatalı bir stout, daha ne olsun ?

Nickel Brook Bolshevik Bastard Imperial Stout %9 ABV'li bir sufle.

BierMarkt

Amerika'da bir Alman markası. Şu ana kadar bahsi geçen yerler arasında en geniş açık alana sahip mekan burası. İsmine yakışır şekilde en fazla ithal bira seçeneği de yine burada var. Toplamda 150'den fazla bira, 30 farklı ülke. Biracılar için bir tapınak adeta. Nelerin olduğunu merak edenler için 36 sayfalık bira menüsüne buradan erişebilirsiniz: BierMarkt Beer Menu

Ratebeer'daki mekanlar içerisindeki puanı 63. Bu oldukça düşük şu ana kadar incelediklerimize kıyasla. Bir kaç sebebi var. Öncelikli olarak yemek kalitesi. Yemekleri güzel olsa da menüsü pek yenilenmiyor. Uzun süredir aynı şeyler servis ediliyor. Biraların her ay güncellendiğini düşünürsek insanların menüde de bir değişiklik beklemesi çok normal.

İkinci sebep kapalı alan dekorunun oldukça iç karartıcı olması. Koyu perdeler, çok az loş bir ışık, kurukafalardan oluşan aksesuar ve duvar dekorları ile korku filminde bir kaç dakikaya öldürülecek bira içen ergenler gibi hissetmenize sebebiyet veriyor.

Son olarak en temel sorun da tabii ki servis. Garsonların sizinle ilgilenmesi oldukça zaman alıyor. Hele çok kalabalıkken servisi veya garsonu unutun bile.

Bütün bunlara rağmen biraları için gitmeye değer. Kanada'da ithal bira bulmanın zorluğunu anladığınızda bu tarz yerlere dört koldan sarılıyorsunuz. Gerçi Türkiye'de bulunan biraların çoğu burada var zaten, farklı bir şey denemek istiyorsanız yine Québec bölgesi biralarına bakmanız doğru olur. Unibroue'nun bütün biralarını burada bulabilirsiniz.

Maudite (Fr: Lanetli) %8 alkollü Belgian Strong Dark Ale, Beeradvoctae puanı 93

Alkol %9, Belçika usulü koyu Ale. Trois Pistoles çok çok lezzetli, ancak 34 derecede içilecek bir bira değil. serinletmiyor, ESMİYOR çünkü

La Fin du Monde (dünyanın sonu) %9 ABV bir strong Ale. İsmi de çok orijinal, 2-3 tane içerseniz hayatınız film şeridi gibi geçebilir.

Unibroue'nun sert 3lüsü

Güzel biraların tadı aynı derecede güzel yemeklerle çıkar. Mekandaki yemek çeşitleri orta derecede fazla. Ama ne hazırlanıyorsa özenerek hazırlanıyor ve lezzetli gayet. Hava çok sıcak olduğunda (Ontario ve sıcak hava...evet pek nadir bir kombinasyon), gezmekten bunaldığınız bir vakit yakınlarınızda varsa bir şubesi BierMarkt'a gidebilirsiniz. Ya da canınız Kanada biraları yerine yabancı biralar çekiyorsa burası tam size göre. Onun dışında buraya gelene kadar gidilecek çok yer var. Listenizin tepesinde olmasa da olur.

Biraya en iyi eşlik edecek olanlar: Hardal ve şarküteri tabağından soğuk etler.

Sosisler ve koca pretzel. Almanya'daki gibi sert ve taze pretzel arıyorsanız hayal kırıklığına hazır olun.

Şimdilik bu serinin sonu. Daha fazla yer geçtikçe Kanada rehberini güncellemek en büyük hobimiz bizim de. Yolunuzun düşmesi dileğiyle.

 

 
belirtmekte fayda var, alkol dostunuz değildir ve sağlığa zararlıdır, burada alkolü özendirmeye çalışan bir yazıdan bahsetmiyoruz. anlatımlarım reklam amacı taşımamakta olup tamamen kendi kişisel görüş ve beğenilerime göre sunulmaktadır.
BiraWiki - Mayalar hakkında kısa kısa

BiraWiki - Mayalar hakkında kısa kısa

Farklı biralar atlası, istikamet Kuzey Amerika

Farklı biralar atlası, istikamet Kuzey Amerika