Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Biraya yeni başlayanlar için ekşi bira

Biraya yeni başlayanlar için ekşi bira

Adından da anlaşılacağı gibi, elinizin sıkça gittiği biralara pek benzemeyen ve ağzı yüzü büzen biralar “Ekşi bira” (Sour beer) olarak geçiyor. Asiditesi yüksek, mayhoş ve oldukça zengin tatlar sunarken, şaşırtıcı derecede çeşitli kategoriyi de bünyesinde barındırıyor.

Flemish Red türünden Berliner Weiss’a ve American Wild Ale türüne farklı farklı türleri var. Çoğunun etiketinde “Ekşi” ya da “Ekşi bira” ibaresi geçmiyor bile. Bu da içenleri şaşırtabiliyor. Ancak hepsinin ortak bir özelliği var: Oldukça ferahlatıcılar!

Ekşi Bira nasıl üretilir?

Çeşit çeşit prosesleri olan farklı üretim yöntemleri sebebiyle lager, stout, vs gibi gelenekselleşmiş tek bir yöntemi yok. En temel faktör, birada asiditeyi arttıran bir organizma (Bakteri, mikrop ya da maya) eklemek. Bu eklenen canlı biranın pH’ını düşürürken, asiditesini de arttırıyor.

Saccharomyces cerevisiae bildiğimiz bira mayası. Ekşi bira yaparken, bu mayaya ek olarak vahşi maya diye geçen ve birayı ekşiten başka organizmalar da biraya ekleniyor. Bunların en çok bilineni Brett diye geçen Brettanomyces. Brett bazen sadece tek başına ekleniyor. Bazen de asit üreten Lactobacillus ve Pediococcus kullanılıyor. Ekşiliği daha da kuvvetlendirmek adına asetik asit ya da ekşi/mayhoş meyvelerin ikinci fermantasyona eklendiği de sık görülen bir başka uygulama. Vahşi maya ile üretim yapmanın farklı yöntemleri mevcut:

  • Mixed fermentation diye geçen ve Saccharomyces ile Brett’in başka bakteri kültürüyle karıştırılıp eklenmesi

  • Sadece Brett ya da Brett + Saccharomyces kullanıp normal mayalanma süresinden çok daha uzun süre birayı dinlendirmek, ki buna wild fermentation da deniyor

  • Spontaneous fermentation ‘ın tamamlanması ise yıllar sürebiliyor ve ortamda bulunan organizmaların birayı fermente etmesine deniyor.

Burada en önemli konu, vahşi maya ve bakteri kullanılan biralarda fermantasyon kontrolünün neredeyse hiç olmaması. Fermantasyon sonunda ortaya çıkacak bira sürpriz oluyor genelde. Bir ikinci konu da bakteri ve vahşi maya kullandıktan sonra üretimdeki bütün alet edevat, hortumlar kazanlar hep kontamine oluyor. Çoğu üretici bu riski göze almadığı ve temizlemek ile uğraşmak istemediği için de ekşi bira üretimine ya hiç girmiyor, ya da parası varsa apayrı bir tesiste sadece ekşi bira üretiyor.

Ekşi bira çeşitleri

Ekşi bira konusuna hatta bira sektörüne tamamen yabancıysanız eğer, ekşi birayı seçmek ve anlamak biraz zor. Genelde sadece Amerikalı üreticiler etiketlerinde bir şekilde “ekşi” ya da “sour” kelimelerini geçiriyor. Bazısı “Wİld Ale” (Vahşi Ale) derken, bazısı “Brett Beer” diyor örneğin.

Bunlar dışında kalan türler genelde eski üreticilerin klasikleşmiş biralarını kapsıyor:

Nerden başlamalı?

Tabii ki de ilk tavsiye, seyahat edin ve raflarda, fıçılarda ne var ne yoksa deneyin demek olurdu. Etiketleri inceleyerek seçmek de bir başka yöntem. Eğer içtiğiniz bir birayı sevmediyseniz hemen bir sonrakine geçin, çünkü ekşi biralar adeta birer okyanus, birini sevmezseniz, seveceğiniz bir başkası elbet çıkacaktır.

Genelde bira tavsiyesi soranlara ilk sorduğum soru “En sevdiğin bira hangisi?” ya da “En sevdiğiniz tür nedir?” oluyor. Bunu ekşi biralara uygularsak, buğday birası seviyorsanız belki de yapımında %50 civarı buğday kullanılan Berliner Weiss veya Gose tam aradığınız türlerdir. Koyu renkli bira sevenler ya da birasında şerbetçiotu aroması almak istemeyenler için Oud Bruin güzel bir başlangıç olabilir. Sirke ya da balzamik seviyorsanız hiç durmayın ve Flanders Red deneyin, bir şişe Rodenbach alın. Biranızda ya da kokteylinizde meyve seviyorsanız meyveli Lambicler tam size göre.

Unutulmaması gereken en önemli konu ekşi biraların, özellikle Lambic ve Brett kullanılan biraların tadına alışmak oldukça zaman alıyor. “Acquired taste” yani zamanla kazanılan, alışılan tat olarak İngilizce terimi bile var. O yüzden pes etmeden önce bira kaç kere denediğinizden emin olun.

Japonya ve kısa kısa craft bira: Dünü, bugünü, yarını

Japonya ve kısa kısa craft bira: Dünü, bugünü, yarını

Ev biracılığı ve evde buğday birası yapmak: Giriş, gelişme ve detaylar

Ev biracılığı ve evde buğday birası yapmak: Giriş, gelişme ve detaylar