Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Alkolsüz Guinness; Guinness 0.0 26 Ekim'de İngiltere ve İrlanda'da satışa çıkıyor

Alkolsüz Guinness; Guinness 0.0 26 Ekim'de İngiltere ve İrlanda'da satışa çıkıyor

Alkolsuz guinness stout

Dünyada çok hızla yükselen bir trend var: düşük alkollü ve alkolsüz içecekler sektörü. İngiltere’de örneğim, 2016’dan bu yana alkolsüz içkilerin satışı 30 oranında artmış. Bunda küçük craft üreticilerin payı oldukça büyük çünkü az da olsa içilebilir alkolsüz biralar üretebiliyor bazıları. Neyse, bu büyüyen pazarı yakından takip eden dünyaca ünlü alkollü içecek devi Diageo sonunda hamlesini yaptı ve ülkemizde de satılan meşhur bira Guinness’in alkolsüz versiyonunu İngiltere ve İrlanda’da satışa sunmaya hazırlanıyor. Piyasaya çıkış tarihi Ekim 26.

İsmi Guinness 0.0 olarak seçilen bira 440ml’lik kutularda ve 4lü paketler halinde satışa çıkacakmış ilk. Pub ve barlarda içmek isteyenler ise maalesef 2021’yi beklemek zorunda kalacaklar, çünkü bahardan önce fıçıda üretilmesi düşünülmüyor. Hem bize de yaradı bence, belki kur düşer, belki COVID etkileri azalır falan fıçı lansmanına bile yetişebiliriz turist olarak.

Bu biranın üretiminde büyük emek var, 4 yıllık bir AR-GE’nin ürünü. Dublin’deki ana üretim tesisi St. James’ Gate’te, brewerların ilk işi 261 yıllık Guinness reçetesi ve geleneğini izleyerek birayı üretmek oluyor: su, arpa, şerbetçiotu ve maya. Buraya kadar her şey bilindik. Bundan sonraki aşama biradaki alkolün soğuk filtreleme yöntemiyle azaltılması.

Büyük üreticilerin çoğu mayayı ve çeşitli bakterileri filtrelemek için soğuk filtreleme yöntemini zaten uyguluyorlar, ya da benzer şekilde ısıl işlemle pastörizasyon yapıp bütün bakteri ve mayayı öldürüyorlar. Ters ozmoz yöntemiyle bir zar sayesinde filtreleme yapmış Guinness. Patentli bu soğuk filtreleme sistemine dair detay maalesef bulamadım. Neden soğuk filtreleme? Dediklerine göre, pastörizasyonda uygulanan ısıl işlem biranın tadı ve karakterini etkileyebileceği için, soğuk işlemi tercih etmişler.

Geçen sene deneme amaçlı piyasaya sürülen Guinness alkolsüz bira, Guinness Pure Brew

Diageo 2019 yılında Seedlip isimli, alkolsüz içecek markasını satın almış. Johnnie Walker ve Gordon’s Gin markalarının yanına alkolsüz pek yakışmış olacak ki, aynı yıl %0,5 alkollü bir lager piyasaya sürmüşler. Pure Brew isimli bu bira Guinness markası çatısında sunulmuş ve İrlanda’da 250’den fazla Pub’a test amaçlı yollanmış. Bir şişe 92kcal olarak beğenilmiş olacak ki, bugünkü haberimize konu olan birayı çıkarmışlar.

Rakiplerden Heineken ve Carlsberg zaten bir süredir alkolsüz biralarını satıyor. Bizim ülkemizde pek tutmadı. çıksa da kesin enteresan bir fiyattan çıkar. O yüzden ithal bile edilmiyor olabilir. Stella Artois da düşük alkollü bir bira çıkardı. Bu büyükler bir işe giriyorsa pazar büyüyordur ve potansiyel vardır. Boşu boşuna yatırım yapmazlar. Hatta Belçikalı Stella Artois’nın öngörüsü şu şekilde: 2025 yılına kadar bünyelerinde alkolsüz içeceklerin cirodaki payını %20 görüyorlarmış.

Sizin öngörünüz ne şekilde? Bu ürün Türkiye’ye gelse satar mı?

The Knighthood of the Brewers’ Paddle - Belçikalı Bira Üreticileri Cemiyeti

The Knighthood of the Brewers’ Paddle - Belçikalı Bira Üreticileri Cemiyeti

Biraz tekniğe girelim: Bira yapımında proteinin önemi

Biraz tekniğe girelim: Bira yapımında proteinin önemi