Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Dünya'nın en büyük 30 bira festivali, biletleri hazırlayın

Dünya'nın en büyük 30 bira festivali, biletleri hazırlayın

Festivaller, Festivaller ve Festivaller

Festival kelimesi Latince'ye eski Fransızca'dan 14.yy'da geçmiş bir sıfatmış. "Festivalis" kökeninden gelmiş. İsim olarak ise ilk kez 1589'da "festifall" haliyle kullanılmış. Genellikle festival kelimesi yerine dini terim olarak "feast" yani ziyafet kelimesi kullanılmış. "Festival" eğlenceli, mutlu, ziyafet ve kutlamaya uygun anlamına geliyor. Orta Çağ Latince'sinden gelen "festivalis" "kiliselerin resmi tatiline deniyormuş. Tabii buradan fikir yürütmeye girişirsek, "Tatil oldu haydi eğlenceye, bugün ayinler iptal" gibi bir çıkarımda da bulunabiliriz.

Günümüzde festival kelimesi büyük çaplı müzikli, yemekli, içecekli (içkili) eğlence anlamında kullanılmakta. Dini festivaller, sanat festivalleri, yiyecek - içecek (gurme) festivalleri var. Yıl boyunca bize yakın, ya da uzak farklı farklı şehirlerde o kadar çok festival oluyor ki, hangisine katılsak bilemiyoruz çoğu zaman. Bira festivalleri ise ülkemizdeki kanun ve mevzuatlardan ötürü gerçekleşemiyor. O sebeple istesek de gidemiyoruz. Yurtdışında ise seçenekler çok. Bazılarına katılamıyoruz, bazen araştırmadan katıldıklarımız oluyor, bunlarda da biralar zaten marketten alınabilecek şişelerle servis ediliyor. "Festivalin anlamı ne o zaman?" diye soruyor insan. Tabii öyle festivaller var ki dudak uçuklatıyor ve hayat boyunca bir kez gitmiş olmanın mutluluğu bile yetiyor. Gerek tarihi olsun, gerek dünyanın en eskisi, en büyüğü olsun, derlediğim 30 adet bira festivalini aşağıda bulabilirsiniz. Yazılanları daha net kavramak amacıyla bazı terimlere (Real Ale, CAMRA...) bakmak isterseniz:

http://www.birasever.com/blog/2016/4/19/birawiki-biraterimleri-ac

http://www.birasever.com/blog/2016/5/1/birawiki-biraterimleri-di

http://www.birasever.com/blog/2016/5/1/birawiki-biraterimleri-kz

Oktoberfest

Münih, Almanya

İlk akla geleni :) Ve aynı zamanda dünyanın en büyük bira festivali: lagerler su gibi akar, bratwurst sosisine doyarsınız ve kızlı erkekli herkes "Trachten" adı verilen geleneksel kıyafetleriyle eğlenirler. 16 gün boyunca, yılda 16 milyon katılımcısı ile her bira fanatiğinin mutlaka katılması gereken bir organizasyon.

 

Great British Beer Festival

Londra, İngiltere

70.000 kişilik bir katılım ile "Dünya'nın en büyük pub'ı" olarak anılıyor. CAMRA "Campaign for Real Ale" tarafından Ağustos'un ilk haftası düzenleniyor. İngiltere'den 500'e yakın bira ile Almanya, Belçika ve Amerika'dan da 200 çeşit bira sunuluyor. Aynı zamanda meşhur "cider"'ı da bulabilirsiniz.

Great American Beer Festival

Denver, Colorado

GABF olarak da bilinen bu festival Brewers Association tarafından düzenleniyor ve dünyanın her yerinden 700 üretici, 3.500 birasıyla boy gösteriyor. Katılım genelde 50.000 kişi civarında gerçekleşiyor.

 

Brewtopia: Great World Beer Festival

New York City, New York

GWBF, asıl ismiyle “Brewtopia” ilk 2002'de gerçekleşmiş ve o zamandan bu yana her sene düzenlenerek New York'un en geniş katılımlı ve en uzun süreli bira festivali olmuş. "Biraların Birleşmiş Milletleri" olarak anılan bu festivale 15.000 kişi katılıyor ve 2'şer günden 3 farklı seansta gerçekleşiyor.

Vermont’s Brewers Festival

Burlington, Vermont

Vermont'ın creme de la creme bira ve üreticilerinin toplaştığı bu festival Waterfront Park'ında manzaraya karşı size keyifli içki seçenekleri sunuyor. 45'ten fazla üreticinin katıldığını da söylemek gerek. 

 

Copenhagen Beer Celebration

Kopenhag, Danimarka

Mikkeller tarafından tarihimize kazandırılan bir başka güzellik daha. Bildiğiniz ünlü üreticilerin çoğu katılıyor: Hill Farmstead, The Rare Barrell, To Øl, Stone, Tired Hands, Prairie, Brewdog...Hatta bu sene Boston'da da düzenlenecekmiş. 2012'de başlayan serüvenin 5. senesindeler. Danimarka bu kadar pahalı olmasaydı ilk gideceğim festival bu olurdu.

Pilsner Fest

Plzen, Çek Cumhuriyeti

Listedeki en eskilerden biri. "Pilsen" türünün doğuşu kutlanıyor. Taze fıçı biralardan, meşede yıllandırılmış Urquelller'e kadar çeşit çeşit bira deneme fırsatı sunuluyor. Canlı müzik de işin ayrı eğlencesi. Aynı zamanda Urquell üretim tesisine ziyaretler de yapılabilir.

Constatter Volksfest

Stuttgart, Almanya

Aslında tam bir bira festivali değil, 3 hafta süren bira ve seyahat fuarı desek daha doğru olur. 7 adet kocaman bira çadırı, 70'ten fazla stand, 100'e yakın yiyecek standı, 60 tane market alanı ile bu festival 2006'da toplamda 4 milyon kişi katılmış. Arada Stuttgart Bira Festivali olarak da anılıyor. Oktoberfest'ten sonra Dünya'nın en büyük ikinci bira festivali olarak kabul ediliyor. İlk olarak 1818'de düzenlenmiş. Schwaben Bräu ve Stuttgarter Hofbräu'nun çadırlarının olduğunu söylemem gerek.

Brussels Beer Weekend

Brüksel, Belçika

Pilsner'den Lambiclere oradan manastır biralarına kadar 300'den fazla biraya ev sahipliği yapıyor. Eğer fırsat yaratırsanız Eylül'ün son haftası Belçika biralarını tatmaya mutlaka vakit ayırın.

 

Oregon Brewers Festival

Portland, Oregon

1988'den bu yana her sene 80.000'den fazla bira sever bu festivale akın ediyor. Oregon'un craft biracılıktaki payı çok büyük. 80 farklı üretici, 30 farklı tür ile tam bir cennet. 5 gün süren bu craft beer festivali Temmuz ayında sizi de bekler.

Belgrade Beer Fest

Belgrad, Sırbistan

13 senedir süregelen bir geleneğin devamı. İlk 2003'te kapılarını açmış biracılara. Ağustos ayında 4-5 güne yayılmış şekilde her sene çeşitli üreticilerin şovlarına ve gövde gösterilerine sahne oluyor. Biraların yanı sıra canlı müzik de var. Biraz rakamlar konuşsun: 2004'te 75.000 kişi çekmiş, 2005'te 300.000 kişiyle Sırbistan'ın en çok ziyaret edilen ikinci festivali olmuş. 2009'da 650.000, 2010'da 900.000 kişiyle milyon sınırına dayanmış.

Ayrıca giriş ücretsiz, kıpss

Shanghai International Beer Festival

Şangay, Çin

Shanghai International Beer Festival 2016'da 35.000 bira meraklısını çekmeyi başarmış. 20 ülkeden 250'Ni üzerinde üreticinin yer aldığı bu festivale giriş 20 TL civarı ve bir içecek de dahil:) 3 gün sürüyor ve büyüyen Çin Pazarı'nda bira üreticilerinin de iştahını kabartıyor. Mayıs'ın 5-7 'si arasında 7.si gerçekleşti bu sene.

National Winter Ales Festival

Manchester, Derby, Norwich, İngiltere

NWAF olarak kısaltılan CAMRA'nın bir başka etkinliği. Diğerlerinden çok büyük bir farkı var, ki bu onu alanında tek yapıyor. Kış aylarında üretilen en iyi real ale türlerinin gösterildiği bir organizasyon. Mesela Stout ve porterlar. 1997'de geri planda kalmış bu bira türlerine dikkati çekmek amacıyla ilk düzenlenmiş. Ama tabii diğer türler de unutulmamış, ve yine her çeşit bira mevcut. 3 yılda bir etkinlik başka şehre taşınıyor. Bu sene son kez Derby'de yapılacakken seneye Norwich'e taşınacak.

Geçen sene 470 farklı birayı 14.000 kişi tatmış. "Marshmellow Stout" geçen senenin dikkat çeken tatlarından biri olmuş. Şubat ayını İngiltere'de geçirmek isteyenlere duyurulur.

The Peterborough Beer Festival

Peterborough, İngiltere

Peterborough Beer Festival CAMRA'nın en büyük Açıkhava festivali olmakla beraber İngiltere'nin de Great British Beer Festival'den sonraki en geniş katılımlı 2. festivali olma özelliğini taşıyor.  5 gün boyunca 150 üreticiden 200 farklı taze fıçı birayı içme şansına sahipsiniz. Tabii cider'ı yine unutmamak gerek. Ağustos ayını serin bir yerde geçirmek isteyenlere duyurulur.

Cambridge Beer Festival

Cambridge, İngiltere

1974'ten bu yana devam eden İngiltere'nin en eski bira festivali. Her sene Mayıs ayında 1 hafta boyunca Cambridge'te bira severlerle buluşuyor. İngiltere'nin en büyük 3. festivali. En çok katılımcı 2007 yılında 30.000 ziyaretçiyle kaydedilmiş. CAMRA'nın bir parçası olan bu festivalde yerel üretilen peynirlere ve diğer çiftlik ürünlerine de ulaşmak mümkün.

Rotherham Real Ale and Music Festival

Rotherham, İngiltere

Diğer İngiliz festivallerinin aksine CAMRA tarafından organize edilmeyen bir festival. 250 civarı bira ve 80'den fazla Cider, şarap ve lager sizleri bekliyor. Tam bir bira festivali demek doğru olmaz aslında. 1992'den beri devam etmesi ve 2011'de açıldığı ilk gün 25.000 litre bira içilmesiyle biranın anlam ve önemini anlatması yetiyor.

York Beer & Cider Festival

York, İngiltere

Yine CAMRA tarafından düzenlenen bu festival Kuzey İngiltere'nin en büyük festivali. Eylül'ün üçüncü haftasında 4 gün boyunca çimenlerde bira ve cider'ın dibine vurma garantisi veriyor.  400'den fazla Real Ale ve 100'den fazla cider çeşidiyle binlerce kişiyi ağırlıyor her sene.

Zythos Beer Festival

Leuven, Belçika

2004 doğumlu bir başka Belçika festivali. Bahar festivali demek daha doğru olur. Sint-Niklaas'ta bira severleri üreticilerle buluşturan mütevazı bir toplaşmadan günümüze...2 günde 17.000 kişilik katılımcıya. "Zythos" Eski Yunan dilinde "Bira" demekmiş.

Bardaklar, dekorlar ve posterler için her sene farklı bir renk seçiliyormuş. Konsepte uyması gereken 100'den fazla Belçikalı üretici ve hepsinin toplamda 500 adet birası. Gömülecek bir yer varsa burası orası olabilir. 15cl'lik tadım bardağı ile birlikte fiş alıyorsunuz tanesi 1,40 Euro'dan. 1 bira = 1 fiş döviz kuru burada da geçerli.

Festival of Good Beer

Wroclaw, Polonya

Festival of Good Beer Polonya'nın en büyük, Avrupa'nın da en büyüklerinden biri. İlk 2010'da kurulmuş ve 2 gün sürmüş, 2012'den beri ise 3 güne çıkmış. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Almanya, Ukrayna Danimarka, Norveç, Hollanda, İtalya, İngiltere, İskoçya ve İrlanda'dan onlarca üretici şişe ve fıçı biralarını bira severlerin beğenisine sunuyor. Yerel yemekler, film gösterileri, şovlar eşliğinde çok farklı bir deneyim. Aynı zamanda festival boyunca bira tarihi ve bira üretimi konusunda da çeşitli seminerler veriliyor.

2015'te 80.000 kişi katılmış. 57 bira standında 350 fıçı bira, 142 üretici ve 1000'den fazla bira...Rüya gibi. Polonya'nın hala çok pahalı olmadığını düşünürsek buraya mutlaka göz atmanızda fayda var.

Grovetoberfest

Coconut Grove, Florida

Florida'nın en büyük bira festivali olan Grovetoberfest 6.500 kişilik butik bira festivali. Enteresan bir kuralları da var, aslında katılım sınırı olan tek festival nerdeyse. 6.500 kişi dolduğunda kapıda giriş için yer açılmasını bekliyorsunuz. 300'den fazla biranın olduğu bu festivale biletinizi şimdiden almakta fayda var.

Oktoberfest of Blumenau

Blumenau, Brezilya

Alman geleneklerinin farklı bir versiyonu olan bu devasa festival 17 gün sürmekte ve Amerika kıtasının en büyük Alman festivali ünvanını taşımaktadır. 2004'te 600.000 katılımcı hesaplanmış. Deneyebileceğiniz 600'den fazla bira türü var. Aynı zamanda Brazilian Beer Awards kazananları da her sene bu festivalde tüketicilere sunuluyor. Müzik, çeşitli etkinlikler, bira ve samba! Daha ne olsun? Münih Oktoberfest'i kaçırıyorsanız buna yetişmeye çalışın. Katılım 700.000lere ulaşmış ve 1984'ten bu yana da şehrin zor günlerinde moral kaynağı olmuş.

Bruges Beer Festival

Bruges, Belçika

Her şey 2007'de başladı...Şubat aylarında 9 senedir gerçekleşen bu festival Belçika'nın en iyilerinden biri. Neden mi? 70'ten fazla büyüklü küçüklü üretici ve denenecek 300'den fazla bira. Bu haliyle her sene 20.000'den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Her festivalde olduğu gibi burada da 3 Euro'ya "Tasting Glass" alıp evinize götürebiliyorsunuz. Genelde fişlerle alışveriş yapılıyor. 1 bira = 1 Fiş = 1.5 Euro

Great Australasian Beer SpecTAPular

Melbourne, Sydney, Auckland, Avusturalya

GABS diye bilinen bu festival aslen yemek ve bira festivali olup "craft beer" 'ın ortaya çıkışını ve çeşitliliğini kutluyor her sene. 2015'te 23.000 kişinin katılımı gerçekleşmiş. "The Local Taphouse" craft beer barının teşvikiyle Melbourne ve Sydney'de düzenleniyor. İlk kez 2011 yılında kapılarını bira severlere açan bu festival her sene farklı bir bira teması işliyormuş.

Arkasında yatan fikir gayet güzel; Avusturalya'daki butik bira üreticilerini sadece festivale özel bira üretmeye teşvik etmek. İlk sene kurucuların bu talebine cevaben 22 üreticiden 20 farklı çeşit bira gelmiş sadece festivale özel! Günümüzde Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyadan belli üreticilerin davet edilmesiyle tam bir karnaval halini almış. 250'dewn fazla bira ve 150 civarı üretici ile bu yaz festivali bir sonraki uçuş noktanız olmaya en yakın aday.

Berlin International Beer Festival

Berlin, Almanya

1996'dan bu yana bir klasik haline gelmiş bir başka festival daha. 20. senesini kutluyorlar bu sene Ağustos ayında. Hala vaktiniz var yani katılmak istiyorsanız. Ağustosun ilk haftasonları oluyor her sene. 86 ülkeden 320 üretici, 2.000 farklı bira. Bunların hepsi 2,2km'Lik bir sokağın iki tarafında 22 farklı bölümde...Kaybolmamak için ayık olmak gerek, o kadar biraya nasıl olur bilemiyorum. Size verilen 20cl'lik bira bardağını alıyorsunuz ve üç gün boyunca stand stand geziyorsunuz.

Mondial de la Biere

Montreal, Quebec, Kanada

Le mondial de la bière biraya hakettiği değeri vermek için her sene düzenlenen bir bira tadım festivalidir. Haziran ayında Montreal'de düzenlenmektedir. 1994'ten bu yana kapılarını biracılara açan bu festival Kuzey Amerika'da oldukça büyük bir öneme sahip.

Kanada'nın en büyük bira festivali olan bu büyük organizasyona 2009'da 80.000 kişi katılmış.  200 üretici ve 600'e yakın bira yer alıyor.

Barcelona Beer Festival

Barselona, İspanya

Katalonya'da yavaş yavaş gelişen craft bira kültürüyle birlikte küçük üreticilerin kendilerini göstermelerine yardımcı olan bölgesel bir festival daha. 5. senesinde ve daha şimdiden 300'den fazla birayı bünyesinde barındırıyor. Giriş ücretinde bir bardak ve iki tane de fiş veriliyor ve o şekilde kendinizi bira ve yemek ikilisinin uyumuna bırakıyorsunuz. Martın ilk haftası düzenleniyor. Artık seneye :)

Savor: An American Craft Beer and Food Experience

Washington, D.C.

Craft beer ile lezzetlerin muhteşem uyumunun bir araya geldiği bir festival daha. 2015'te 8.Sİ düzenlenmiş olan bu festival her sene Haziran ayında gerçekleşiyor. 2 gece boyunca 4000 kişi, Amerika'nın farklı yerlerinden katılan 76 üreticinin biralarını lezzetli yiyeceklerle mideye indiriyor. Yiyecek menüsü özel şefler tarafından seçiliyor. 2015'te gerçekleştiğinde katılımcıların %20'si, (matematiği sevmeyenler için 15 tanesi) World Beer Cup'ta bir şekilde ödül kazanmış üreticiler olmuş. Aç ve susuz gitmekte fayda var:)

Festival of Wood and Barrel-Aged Beer

Chicago, Illinois

2003'ten beri Kasım aylarında Illinois'te gerçekleşen bu festival birayı fıçılarda dinlendirme sanatıyla alakalı Amerika'daki ilk ve en büyük festival olma özelliğini taşıyor. Çeşitli fıçılarda yıllandırılmış çok özel biraları tatma şansının yanı sıra, çeşitli kategorilerde ödüllerin verildiği "National Wood Aged Beer Competition " ı da izleme şansı bulabiliyorsunuz. 100 üretici ve 300'e yakın yıllandırılmış, dinlendirilmiş bira...Sour Ale, Bourbon Stout ya da meşede dinlendirilmiş Barleywine fanatiklerine duyurulur.

Slunce ve Skle

Plzen, Çek Cumhuriyeti

"Bir Bardak Güneş" anlamına gelen bu uluslararası festivalde 150'den fazla bira boy gösteriyor. Yerel müzik grupları ve sanatçıları barındıran bu festivalde değişik bir uygulama da var. Kalabalık arasında alkol üfleme cihazıyla gezinen gönüllüler var. Eğer çok sesiniz çıkıyorsa kanınızdaki alkol oranını alnınıza yapıştırıyorlar:)

1997'den beri Purkmistr Brewery tarafından Eylül ayında düzenleniyor ve özellikle o coğrafyadaki microbreweryler katılıyor. Çek Lager ve Pilsnerlerine bayılıyorsanız burası tam size göre.

Kitchener-Waterloo Oktoberfest

Ontario, Kanada

Listedeki en son Oktoberfest bu. Ben bile bu kadar türünün olduğunu bilmiyordum. Neredeyse her kıtada var. Kanada'nın en büyük Bavyera festivali olma özelliğinin yanı sıra, dünyanın en büyük ikinci Oktoberfest'i. 9 gün süren bu festivale her sene 750.000 - 1.000.000 arası ziyaretçi katılıyor. Bu kutlamaları da yerelleştiren Kanada 150.000 kişinin katıldığı Şükran Günü geçit törenini de bu festival haftasında düzenliyor. Bu sene 48.si kutlanacak.

 

Biletlere şimdiden bakmaya başlayın. Listede unuttuğum elbet bir kaç yer vardır. Listeye giremeyenlere mansiyon ödüllerini siz takdim edebilirsiniz:)

 
belirtmekte fayda var, alkol dostunuz değildir ve sağlığa zararlıdır, burada alkolü özendirmeye çalışan bir yazıdan bahsetmiyoruz. anlatımlarım reklam amacı taşımamakta olup tamamen kendi kişisel görüş ve beğenilerime göre sunulmaktadır.

 

 

Biranızı ne kadar acı seversiniz? 1000 IBU iyi mi?

Biranızı ne kadar acı seversiniz? 1000 IBU iyi mi?

BiraWiki - Büyük Bira Terimleri Sözlüğü K - Z

BiraWiki - Büyük Bira Terimleri Sözlüğü K - Z