Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Kahve sever misiniz? Peki ya Guinness? Bir adet Guinness Nitro Cold Brew'a ne dersiniz?

Kahve sever misiniz? Peki ya Guinness? Bir adet Guinness Nitro Cold Brew'a ne dersiniz?

Neden Cold Brew? Nasil Guinness Nitro Cold Brew?

Ilk kez Nisan 2022’de İngiltere pazarında piyasaya sürülen Guinness Cold Brew Coffee Beer (4% ABV)’i yeni tatma şansım oldu. Tam lansman tarihi 19 Nisan 2022 olan Guinness’in bu son ürününü aslında hiç merak etmiyordum da, bir kaç kahveli stout içince bu biraya da bir şans vermek istedim. Arada kaynadı anlayacağınız.

Diageo gibi büyük bir marka neden bu ise giriyor peki? Ilk sebep aroma eklenmiş, tatlandırılmış alkollü içecekler sektörünün her geçen gün büyümesi. Ve lansman pazarı olan Birleşik Krallık dinamiklerine baktığımızda da, günde 95milyon bardak kahve içilen bir ülkede tabii ki de bu deneme yapılmalı diye düşünmüşler. Guinness Cold Brew Coffee’nin kavrukluktan gelen acılığı ve tatlı aromaları kahveyle birleşerek, kahve ve bira severlerin gönüllerinin fethedilmesi amaçlanmış.

Kahveyi sıcak suda kaynatarak demlemek yerine, soğuk suda uzun sure demlemeye bırakılarak kahve tadı vermeye çalışılmış. Kahveden gelen çikolata, karamel ve kahve aroma ve tatlarının dengelenmesi için de reçetedeki kavruk arpa oranı arttırılmış. Asil soru: “Kahve yerine geçer mi?”. Pek değil. Kutu başına sadece 2mg kafein içeren biradaki kafein oranı, kafeinsiz içecekler ile ayni seviyede. Ek bir bilgiyi araya sıkıştırmak istiyorum. Her ne kadar cold brew kahve eklendiği söylense de, kutu üzerinde içindekiler kısmında “Coffee and Natural Coffee Flavours” diyor yani kahve ve doğal kahve aromaları. Bu seviyede bir üretime kahve tadını vermek için aromaya başvurulması tabii ki de kaçınılmaz. Yoksa biraya kahve çekirdeği yetişmez.

Neyse çok uzatmadan kısacık bir tadım notu ve izlenimlerimi belirtmek istiyorum.

Guinness Cold Brew Coffee Tadim notları ve izlenimler

Guinness baz birasını herkes stout olarak bilse de, kendisi aslında bir kademe daha alt başlıkta Irish Dry Stout olarak listeleniyor. Irish (Dry) Stout, diğer koyu akranlarına göre daha kavruk, hatta kahveye çalan kavrukluk ve acılıkta ve sek bitişli bir bira. Günümüz örnekleri Guinness’ten de görmeye alıştığımız Nitro servis ile özdeşleşmiş durumda.

Reçetenin %10 kadarı kavrulmuş arpa olduğu için diğer stoutlara göre daha kavruk ve acı olması bekleniyor. Kavrulmuş arpa yalnızca yanık tatlar değil, kahve, espresso gibi nüanslara da sahip. Ayrıca siyaha çalan rengini de veriyor biraya.

Bunun üzerine kahve eklenmiş. Bakalım nasıl olmuş?

Guinness Cold Brew Coffee Beer

Ayni Guinness’teki gibi kocaman krema kıvamında bir köpük. Köpüklerin nitro servisi sebepli yukarıya yarışmasını izledikten sonra ilk yudumu alıyorum. %4,2 alkollü Guinness’e kıyasla, bu bira %4 alkollü. Alkol zaten hissedilmiyor.

Çok hafif bir kahve tadı geliyor, yerini çikolata ve karamel, sütlü kahveye bırakıyor. Bitişi de Guinness’teki gibi sek, ancak üzerine çok hafif tatlı bitiyor. Gövdesi daha kremamsı geldi bana mesela. Yumuşak bir kahve yerine sanki bol sütlü bir latte içiyormuşum gibi.

Daha çok kahve olsaymış biraz farklılaşabilirmiş. Hem Cold brew hem de kahve aromasi eklenmesine ragmen belki de ellerini korkak alistirmislar. Ben pek kahve alamadim, Guinness’in orijinalinda olan kahveden hallice belki, varla yok arasi. Ama anladığım kadarıyla Guinness’in çok kemik bir kitlesi var ve onları gücendirmeden, kahve içenleri de düşünerekten bir şeyler yapalım demişler ve ortaya bu bira çıkmış gibi. Arka arkaya su gibi içebilirsiniz, içimi kolay, alkolü hissedilmiyor, kıvamı yoğun olsa da rahat içimli.

Ben denemek için aldım içtim, siz de aynisini yapın ki aklınızdan çıksın, midenizde dursun. Bir daha arar mıyım alır miyim? Zannetmiyorum.

Belçikalı araştırmacılar biranın tadını geliştirmenin bir yolunu bulmuş

Belçikalı araştırmacılar biranın tadını geliştirmenin bir yolunu bulmuş

Oud Beersel: 1882'den günümüze Lambic'i ayakta tutan bir Belçikalı

Oud Beersel: 1882'den günümüze Lambic'i ayakta tutan bir Belçikalı