Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


2021 Dünyanın en (iyi?!) çok tercih edilen 10 birası

2021 Dünyanın en (iyi?!) çok tercih edilen 10 birası

Untappd Dunyanin en cok tercih edilen 10 birasi - 2021

Işte beklenen an. 2022 bitti. Dünyada neler içilmiş, neler on planda, en iyi bira hangisi, en iyi brewery / üretici kim? Sorularının cevaplandığı senenin ilk yazısı. Bu liste Untappd’in verilerine dayanıyor. En cok Check-in yapilan biralar listesi. En iyi bira listesi değil yani. O liste için RateBeer ve BeerAdvocate 2021 verilerini beklememiz gerekecek.

 10. Traditional Lager - Yuengling Brewery

Gecen senenin 10 numarası Sierra Nevada Hazy Little Thing’i tahtından indiren sürpriz bir isimle başlıyor liste: Yuengling'in Traditional Lager isimli birası. Hafif tatlı, çoğunlukla karamel, azıcık da yanık tatların birbirine karıştığı geleneksel bir American Amber lager turu olarak listede 10 numarada yer alıyor. 

9. Stella Artois - Stella Artois

Hepimizin yakından tanıdığı bir bira olan Stella 9 numarada. Geçen sene de 9’daydı. Yurt dışında hangi bara giderseniz gidin mutlaka bir muslukta Stella görürsünüz. İlk olarak Noel’de içilsin diye Leuven’de dünyaya gelmiş. Stella, The Star of Bethlehem veya Christmas Star, Turkcede Bethlehem Yıldızı demek. Artois da Kurucu Sebastian Artois’nin ismi. 79.400 Check-in ile 9. Sırada.

8. Tripel Karmeliet - Brouwerij Bosteels

 En çok tercih edilen 10 bira listesinde ikinci seneyi deviren, gecen senenin 7’si, bu senenin sekizincisi, bir donem bizde de satılan Belgian Tripel türünde leziz bir bira kendisi. 1679’da geliştirilen tarife dayanıyor geçmişi. 350 senenin ardından hala bu kadar tercih edilmesi Belçika biralarının tarihi nasıl yazdığının en büyük kanıtı.

7. Birra Moretti L'Autentica / Ricetta Originale - Birra Moretti

Listeye ilk kez dahil olan bir başka bira: Birra Moretti L'Autentica / Ricetta Originale. 82bin check-in’i var. Light biraların atası. 1859’dan beri ayni süreçlerden geçerek Italya’da üretiliyor.

6. Miller Lite - Miller Brewing Co.

90bin check-in sınırının hemen altında, 2021’in sekizinci sırası Miller Lite bu sene altıncı sırada. İçeriğinde Mısır, muhtemelen gövdeyi inceltmek için pirinç de kullanılıyor. Ve o büyüklükteki bir üreticinin yapacağı gibi High Gravity Brewing tekniğiyle üretiliyor. Yani Oldukça yoğun ve yüksek alkollü, konsantre bir şıra üretiliyor ve bira istenilen alkol aralığına gelene kadar suyla seyreltiliyor. Yılların eskitemediği bir bira.

5. IPA - Lagunitas Brewing Co.

Untappd en iyi 10 bira listesindeki en yüksek oyu alan IPA türündeki iki biradan biri. 1995’te ilk üretiminden bu yana Amerika’da en çok satılan biralardan biri.

Kaliforniya Lagunitas’ta 93’te kurulan şirketin %50 hissesini 2015 yılında Heineken grubunun alması üzerine, şirket Bağımsız Craft Üretici özelliğini kaybetti. Kalan %50 hisseyi de 2017’de alan Heineken böylelikle bir donemin en hızlı büyüyen Craft üreticisini de yutmuş oldu.

4. Corona Extra - Groupo Modelo

Corona Extra’yi bu listede görmeyi beklemiyordum açıkçası. Dünyayı etkisi altına alan bir virüs ile ayni ismi taşıma şanssızlığına rağmen bu sene, 5 sıra yükselerek dördüncü sıraya çıkmış. Birayla ilgili fazla yazacak birşey yok. Detaylı şekilde burada anlatmıştım. Link’ten okuyabilirsiniz:  Corona Extra

3. Punk IPA - BrewDog

Çoğumuzu Craft bira kavramıyla tanıştıran, hatta IPA türüne giriş biramız olan Punk IPA beni şahsen şaşırtmadı. Nispeten Craft olan yapısı, pazarlama dehasının bir urunu olması ve tabii ki de oldukça lezzetli olması bu birayı üçüncü sıraya yerleştirmiş. Biranın ilk çıktığında hit olmasının ardında yatan en büyük etken tropik aroma ve tatlarla dolu Yeni Dünya şerbetçiotlarının kullanılması: Yeni Zelanda ve Avusturalya otları. Greyfurt ve ananasın hafif bir acılıkla damakta noktalandığı oldukça lezzetli bir bira. İlk çıktığındaki tarifinden su an maalesef eser olmasa da hayranı çok.

2. Heineken - Heineken

Kardeş urun Lagunitas IPA’yi geçerek ikinci sıraya yerleşiyor Heineken bu sene. Listenin geri kalanı gibi, European pale Lager kategorisinde bir bira. An itibariyle 107bin Untappd Check-ini var.

1. Guinness Draught - Guinness

Ve zirvede, dört senedir liderliği kimselere vermeyen Guinness var. Muhtemelen geçilmeyecek gibi de duruyor, çünkü en yakın rakibi Heineken ile arlarında 80bin kadar bir fark var. Ülkemizde de kendi haran kitlesi olan, nitrojen servisli, krema köpük, ince kabarcıklar, rahat içimi ve koyuluğuna rağmen kavruk olmayan yapısı ile keyifli bir bira. Bir dünya şeyle de eşleştirebiliyorsunuz. 2021’nin en iyi biraları kategorisinde benim favorim bu olmasa da, neden bir numara olduğunu anlamak güç değil.

Birayı bardaktan içmeye başladınız. Güzel. Sonra? Her lager türü için farklı lager bardağından içmek

Birayı bardaktan içmeye başladınız. Güzel. Sonra? Her lager türü için farklı lager bardağından içmek

Untappd en iyi brewery listesi: 2021’in en iyi üreticileri

Untappd en iyi brewery listesi: 2021’in en iyi üreticileri