Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Stone Brewing'in ülkeye giriş yapması ve bize kazandırdıkları

Stone Brewing'in ülkeye giriş yapması ve bize kazandırdıkları

Yazıya başlamadan önce bir kaç aydır nerede olduğum konusuna değinmek istiyorum. Belki merak etmişsinizdir, etmediyseniz bir sonraki paragrafa geçip direkt biraları okumaya başlayabilirsiniz. İlk olarak TAPDK (ütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasası düzenleme kurumu) internet üzerinden yayın yapan bir blogger arkadaşımıza avukat aracılığı ile uyarı göndermiş ve siteyi kapamazsa alabileceği astronomik cezalardan bahsetmiş. Hal böyle olunca söz konusu site bir süreliğine kapanıyor ve ben ve benim gibi bira konusunda yazı yazan bir kaç kişi de önlem olarak "ortalık yatışana kadar" sitelere ve yazı yazmaya ara veriyoruz, Instagram hariç. Sonra siteler online olduğunda bende bir heves kaybı yaşanmıyor değil. Motivasyon bulmak çok kolay olmadı. Üzerine yurtdışına taşınmam ve onların kosturmaları eklenince biraz ihmal etmiş bulundum. Şimdi yerleştim sayılır. Uzaktan da olsa (Evet Toronto biraz uzak) kaldığım yerden devam etmeyi planlıyorum.

Seç beğen al, bu fotoğraftakilerin biri hariç hepsi var. Tarihi not düşelim: 25.07.2017

Craft Beer İstanbul sayesinde artık Stone içebileceğiz

Craft Beer İstanbul firmasını yabancı bira içen ve yabancı biraların ithalatını kovalayan arkadaşlar duymuşlardır. Brewdog serisini onlar getiriyor mesela. Bu işin vergiler ve onca yönetmelik ile ne kadar zor olduğunu da tahmin ediyorsunuzdur. Tamamen gönül işi bir noktada. Sevmeyen yapamaz. 

Brewdog'dan sonraki ikinci bomba da Stone Brewing'in ülkeye giriş yapması. Şu an çok güzel ve özel 4 tane bira bulunuyor: Go To IPA, Stone IPA, Stone Ruination ve Cali-Belgique. Serinin eksikleri Enjoy By serisi ile Arrogant Bastard Ale ve türevleri. Onlar da yolda. Zaten fıçıda Arrogant Bastard şu an var. Teneke veya şişe olarak da teşrif etmelerini bekliyoruz.

Getirdikleri bu biraları Anadolu yakasında Kadıköy Rind Pipo'da bulabilirsiniz mesela, ya da yerinde içmek isterseniz Akaretler'de yepyeni bir yer açtı Craft Beer İstanbul. Hem ortamı, hem biraları hem de bahçesi için uğranması gereken bir yer. Bu da adresi:

 

Açılıştan itibaren ilk fıçı bira listesi de şu şekilde:

Koyulan tarih itibariyle fıçı biralar şimdilik bunlar. Listenin Kwak ve Tripel Karmeliet ile güncelleneceğini de belirtmek isterim.

Dediğim gibi, çoğu birayı markette bulamıyorken, olmayan biraları fıçıdan içebilmek ayrı bir keyif olsa gerek. Yeni mekanımız herkese hayırlı olsun.

Stone Brewing hakkında kısa kısa

1996 San Marcos'ta kurulan, 2006'da da şu anki ikameti olan Escondido'ya taşınan ayrıca Avrupa dağıtım kanalını Berlin'de açtığı tesis ve Brewpub üzerinden gerçekleştiren köklü bir biracı kendileri. Kendilerini tanımladıkları amiral biraları Stone Pale Ale, ama aslında Arrogant Bastard Ale var ki, hem markası, hem ismi, hem de logosuyla ayrı bir seride ele alınıyor. Üretim bandı ve tesisi normal Stone serisinden farklı olan Bastard Brewing 2015'te bağımsızlığını ilan etmiş. Bu sayede Stone kendi biralarını üreteceken Arrogant serisi ile de işbirliğine girişmiş oluyorlar ve diğer bira evleri ile ortak üretimler yapıyorlar.

Stone'un Berlin'deki tesisi, menüsü ve biraları hakkında daha detaylı bir yazıyı geçen sene Ekim ayında yazmıştım, buradan okuyabilirsiniz: Stone'dan Avrupa Hamlesi: Stone Brewing World Bistro & Gardens Berlin

Stone diyoruz, Amerikalı diyoruz, peki şişe ve kutuların üzerindeki logoya hiç baktınız mı? Nedir bu garip hayvan diye? İşte onunla alakalı size kısa bir bilgi vermek istiyorum çünkü pek Amerika ile alakası yok. Stone'un logosu olan Gargoyle'un hikayesi:

gargoyle-notre-dame

"İsim olarak önce "Stone"'a karar verilmiş. Stone İngilizce "taş" demek. Gargoyle da kökeni Fransızca "gargouille" sözcüğüne dayanan bir tür gotik mimari ögedir. Yani şu an sağda duran görsel. Gargoyle ların da hemen hepsi taştan yapılmıştır. Yani Stone'dan. Stone ilk kurulduğunda oldukça geleneksel Avrupa türlerine sadık biralar üretmeyi planlamışlar. Gargoyle da geleneksel Avrupalı bir motif olduğu için bu hırslarını yansıtıyormuş.

Stone'un Berlin'deki koruyucu meleği

Gargoylelar tarihte kötü ruhlardan ve kötülüklerden koruyucu motifler olarak binaların en tepelerine dikilirlermiş. Stone Brewing'in hikayesinde ise onları bira ve yemeklerde kullanılan günümüzün modern kötülükleri olan kimyasal ve ucuz katkı maddelerinden koruyormuş. Özetle Stone'un kendi "ruhunu satmasından", "özünden sapmasından" koruyormuş."

 

Stone Brewing'in Türkiye'deki biraları

Bizde satılan biraları "year-round" diye geçen ve bütün yıl boyunca satılan biralardan, seri üretimi en çok olanlar veya. Stout, Porter ya da Christmas Ale gibi belli aylarda ve mevsimlerde üretimi yapılan biralardan değil. Bu iyi bir şey, çünkü ithalat yapan firmayı düşünün, bir sefer izin aldıktan sonra, her ay veya her mevsim değişen biralar için teker teker bakanlıktan izin almasına gerek kalmayacak. Sürekli tedarik açısından çok önemli. Sıra biralarda:

Stone IPA

İlk kez 1999'da üretilmiş, Magnum, Chinook, Centennial, Azacca, Calypso, Motueka, Ella, Vic Secret şerbetçiotlarının kullanıldığı %6,9 alkollü bir IPA (India Pale Ale). Tarifini 2016'da biraz değiştirmişler. Şu an daha lezzetli bir bira içiyor olabiliriz. 

Çam, karamel, kayısı, turunç burunda ve ağızda alınabilecek tatlar. Bitişi de acı, o sebeple tam bir West Coast Style IPA. Hatta atalarından birisi. düşünsenize 21 sene önce yaratılmış ilk. Biz ise bu birayla 21 sene sonra tanışıyoruz. 

Stone Ruination Double IPA 2.0

Şu an içtiğiniz bu bira da 2.versiyon, tarif 2015'te güncellenmiş. Double IPA türünde bir bira. Şerbetçiotu miktarı 2 katına çıkmış, alkol oranı da oldukça yüksek; %8.5. Tarifinde Magnum, Nugget, Centennial, Simcoe, Citra ve Azacca var. Alınan çam, tropik ve turunç aromalarını ikiye katlamak için dry hopping uygulamışlar yeni tarife. Sonuç ortada; çam, çayır, çimen ve azıcık dudak büzen bir acılık ile başlıyor, sonra malt kaynaklı tatlılık ve yine acı bitiş. Kompleks bir IPA.

Stone Go To IPA

Yukarıda bahsetmiştim Stone genelde yüksek alkollü biralar üretiyor diye. Bu da fiyat performans olarak bize güzel bir promil olarak geri dönüyor. IPA serisinde alabildiğine şerbetçiotu kullanan ve bizi şerbetçiotu aromasına boğan Stone demiş ki, biraz da düşük alkollü daha kolay içilebilen ve arkadaşlarla sohbet edeceğiniz ortamlarda daha uzun ayık takılabileceğiniz bira (Evet Session beer lafı buradan geliyor aslında) yapalım. Sonuç: Ahtanum, Amarillo, Cascade, Chinook, Citra, Crystal, Magnum, Mosaic, Sterling, Hopsteiner 06300 ile tam bir "hop bomb". Ancak bu ifade sadece tarifte, çünkü içtiğinizde oldukça yumuşak, neredeyse acılığı hiç olmayan, kolay içimli ve aromatik bir IPA sizi karşılıyor. Alkol oranı %4,8. "Alkolü düşük tutalım bu sefer" dediler, - TUTAMADILAR...

Stone Cali-Belgique IPA

Stone IPA'yi alın, o tarifin içine Belçika mayası atın, çıkan birada muz ve baharatlı notaları da aldınız mı bu iş tamam. İsminde geçen "Cali", California style IPA demek. West Coast IPA türünün bir alt türü gibi, taze, ve bulanık olmayan biraz daha serinletici karakteri olan. Belgique de Fransızca Belçikalı demek. Alın size Belgian style IPA'e Stone yorumu. %6,9 alkollü ve hatırladığım kadarıyla da çok acı değildi. Belçika mayasının biraya yaptıklarına aşinaysanız bu bira da sizi şaşırtmayacak. Stone'un elinden çıkmış olması hariç.

Özellikle India Pale Ale türünde biralar dikkat ederseniz. Türkiye'de de bu türde oldukça büyük bir eksiklik var. Biraz da olsa kapanaiblir bu halilye. Çünkü sağlam biralar geliyor. Fuller's IPA desen IPA değil, Meantime IPA vardı o da pek güzel değildi, neden? Çünkü bunlar English style IPA, asıl aşina olunan Amerikan tarzına uzaklar. 

Troubadour MAGMA mesela...Eğer içtiyseniz Belgian Style bir IPA olarak size fikir verebilir. Hafif tatlı, karamelli ve ballı gibi kokusu ve aroması var bitişi de acı gibi. Bu da o türde bir bira. Neyse böyle olmuyor zaten siz en iyisi kendiniz deneyin.

Arrogant Bastard Ale

Bu da Stone'un en iyi satan biralarından olduktan sonra aralarından ayrılmış ve Arrogant Brewing adı altında kendi markasına kavuşmuş çok güzel bir Ale. %7,2 alkolünü hissettirmeden, arkadan arkadan karamel ve malt tadıyla beraber ekmek, kavruk başka tadların da geldiği kırmızıya çalan rengiyle net bir bira. Bunu fıçıda içebileceğiniz için çok şanslısınız, çünkü her yerde yok, teneke ve şişe olarak var ama fıçının dağıtımı o kadar fazla değil. O sebeple Craft Beer Lab'e bunun için bile uğramaya değer.

Stone'u ve San Diego'yu butik bira dünyasına sokan bbu bira tam bir klasik. Israrla arayın ve bulup için.

Son Söz

IPA IPA dedik, sonunda oldukça iyileri geldi. Demek ki bira konusunda da sesimizi duyurabildiğimiz, para kaybetmeyi göze alan, ya da aylarca gümrükte bekleyip bozulan biralara rağmen bu işi yapan insanlar var. Mevsimin yaz olması ve sezonun IPA sezonu olması sebebiyle de oldukça isabetli tercih ve biralar gelmiş. Bize düşen görev bu biraları denemek, sevmek ya da sevmemek orası size kalmış, ancak girişimi takdir etmek gerek. India Pale Ale (IPA) türünün son ürünleri için herkese şerefe!

 

 

Petrus Blond, Dubbel, Tripel de geldi. "Sıradaki?" demeden önce biraz De Brabandere'den bahsedelim

Petrus Blond, Dubbel, Tripel de geldi. "Sıradaki?" demeden önce biraz De Brabandere'den bahsedelim

Karmeliet ve Kwak da artık seri üreticide!

Karmeliet ve Kwak da artık seri üreticide!